Banner
Banner
Banner

Заточка інструментів

лютого 27, 2012


Рано чи пізно будь-який інструмент, в якого є лезо, тупиться і йому потрібно заточка. Як правило, в домашніх умовах для заточування інструменту не потрібно ніяких спеціальних пристосувань – достатньо буде звичайного бруска (точильного каменю). Процес заточування також не потребує особливих знань – потрібно всього лише тримати лезо інструменту двома руками і водити по поверхні каменя взад і вперед (для підвищення ефективності брусок потрібно змочувати водою). При русі вперед необхідно трохи натискати на лезо, а при русі назад, навпаки відпускати. Заточування леза проводять до тих пір, поки на його поверхні не з’являться задирки. Якщо ви заточувати інструмент на шліфувальному камені, то необхідно бути дуже обережним і уникати перегріву металу (для цього необхідно заздалегідь приготувати ємкість з водою, в яку і буде час від часу опускатися інструмент).

Після точіння на камені, інструмент проходить правку на бруску, в ході якої забираються всі задирки і нерівності. Цей процес також досить простий – необхідно змочити поверхню бруску водою або маслом і водити по ній лезом заточується інструменту, при цьому дотримуючись правильний кут його нахилу. Триває цей процес до тих пір, поки лезо не стане гострим (це можна перевірити дуже просто за допомогою пальця).

Варто зазначити, що кожен інструмент має свою специфіку заточки, про яку теж потрібно сказати пару слів:

  • Сокира. Заточка інструментів даного типу може проводитися як на бруску, так і на обертовому чавилі. В процесі заточки найголовніше це правильно тримати сокиру – однією рукою за обух, інший за середину топорища. Не зайвим буде відзначити той факт, що сокира ні в якому разі не можна заточувати на електричному точилі, інакше його лезо неминуче пройде «відпустку».
  • Пила. Перед початком заточування такий інструмент затискають в лещата, з таким розрахунком, щоб полотно виступало над ними на 5 мм. Сам процес заточування проводиться за допомогою трикутного напилка, яким заточуються зуби, що як правило, робиться простим переміщенням напилка від вершини зуба до основи.
  • Стамеска. Як правило, леза такого інструменту заточуються під кутом 250 на шліфкруги.
  • Свердла. Заточування свердел проводять на бруску, після чого правлять на бруску.
  • Від себе:

    При зведенні будівель і конструкцій, вам може знадобиться послуги будівельної техніки. Тому варто внести в будівельну кошторис плату за послуги будівельної техніки.


    Пістолети для монтажної піни
    Малярні валики

    Залишити коментар. Або два. :-)

    Опубліковано в: Інструменти
    <