Banner
Banner
Banner

Сокири

лютого 16, 2012


Сокири, цей інструмент став невід’ємною частиною для доброго господаря. За спостереженням в середньому в будинку має бути їх не менше чотирьох штук, для кожної роботи повинен бути окремий сокиру. Це інструмент служить людям вже багато-багато років. Він був ще і матеріалом для достатку сім’ї. Люди йшли в ліс і здобували необхідну сировину саме цим знаряддям.
Сокири

Що ж собою являє сокиру? З чого ж він полягає? Робоча частина складається з гострою лопаті, яка кріпиться до викривленої дерев’яній ручці затискачами. Його розміри можуть бути різними, починаючи від маленьких (для Теске) і закінчуючи великими. Вже для більш серйозних робіт, таких як рубання деревини та інше. У свою чергу він є небезпечним знаряддям, бажано з ним будь гранично акуратним, тому що ймовірність отримання травми велика. Їх можна отримати як при роботі, так і при транспортуванні. Що б уникнути ексцесів, потрібно одягати чохли з шкіри або брезенту. Так само в дорозі вішайте його на незграбно, яка розташована на поясі ззаду.

Бувають різні види сокир, їх класифікують за призначенням: туристичні, універсальні і теслярські.

Універсальні сокири можуть служити як рубальні інструментом , так і обценьками або молотком.

Плотницкие сокири використовуються для теслярських, столярних робіт з обрубуванні деревини (для масивних колод використовуються сокири-колуни з довгою потужної ручкою).

Туристичні (вельми компактні і легкі ), по своїй суті багатофункціональні і універсальні.

Так само в різних країнах використовуються різні сокири. Так, наприклад, у скандинавського сокири робоча частина ромбообразно, і має три ребра жорсткості. У Франції використовують сокири з прямим по всій довжині топорищем і з насадженим лезом, від частини нагадує дзвін.

Американський валочні сокиру являє собою лезо у вигляді рівнобедреної трапецією і ручкою, яка в довжині може досягати метра. Але не всі виробники користуються географічної класифікацією.

Так як же все-таки вибрати сокиру? Що б ваша робота просувалася стрімко швидко і ефективно він повинен відповідати певним вимогам. Наприклад, візьмемо плотницький сокиру, його вага повинна становити близько півтора кілограма. Кут заточування, теслярської інструменту повинен, приблизно, дорівнює тридцяти п’яти градусів.

Але якщо брати до уваги різноманітність робіт, то для ретельної обробки деревини необхідний сокира з вагою приблизно вісімсот – дев’ятсот грам.

топорища довжиною близько сорока чотирьох сантиметрів, зручніше використовувати для більш важких робіт. Так як каплеподібна форма перетину в місці захоплення забезпечує надійну фіксацію інструменту в долоні, ніж при круглому перерізі. Ваші удари стануть куди більш чіткими.

Є кілька правил експлуатації сокири. При дбайливому ставленні до вашого інструменту, він прослужить вам довгі роки. Що б уникнути деформації матеріалу не варто бити обухом по металевих предметів. Що б зберегти робочі характеристик і леза багато фірм почали випускати точила для сокир, таким образів ви можете підтримувати ваш інструмент у відмінному стані. Пре дуже пошкодженої металевою частиною (глибокі подряпини) радять використовувати традиційний брусок. Точить, його слід, так як і звичайний кухонний ніж. Так само зверніть особливу увагу на бічні сторони робочої частини. Для видалення глибоких подряпин можна використовувати наждачний папір, ретельно зачищаючи інструмент. На останньому етапі обробки теслярської сокири радять обробити його повстяним колом і пастою (типу «Тон»).

На більшість товарів іноземних виробників дається річна гарантія. Але вона дійсно тільки при прямому призначення інструменту і дотримання правил зберігання та експлуатації.

Як ми вже й говорили ймовірність отримання травм, при роботі з сокирою, дуже велика. Саме тому обов’язково потрібно дотримуватися правил техніки безпеки.

Ось основні з них:

- при покоління дров не стійте прямо, краще присядьте тоді у випадку промаху сокиру вдарить в землю;

< br>-не працюйте сокирою з того боку стовбура, з якою ви стоїте, так як інструмент, зісковзнувши, може завдати вам травму;

- при забиванні клинів не використовуйте, звичайний сокира, таким чином можна пошкодити топорище або робочу частина. Найкраще застосуйте кувалду чи сокиру-колун;

- що б обух ні деформувався і ні лопнув не можна використовувати сокиру в якості клина;

- зберігайте сокиру поза житловому приміщенні;

- починайте обрізувати сучки у їх підстави і потихеньку просувайтеся з низу вгору до вершини;

- коли ви насаджує, робочу частину сокири на лезо, то стежте, щоб вільний кінець топорища перебував у площині, яка приходить через лезо. Це необхідно для точності рухів, які в свою чергу позначаються на ефективності і якості оброблюваних поверхонь;

- права рука повинна перебувати на топорище попереду лівої. При обробці колоди з правого боку, і, навпаки, по відношенню в лівій стороні.

А так само варто трохи згадати про прийоми роботи з сокирою. Направляйте удар так, що б він був паралельним до волокон, тоді процес розколювання деревини проходить швидше і якісніше. Це називається кілочка. Теско називаємо процес срезиванія стружки і трісок з колоди, в цьому випадку лезо повинно рухатися навскіс по відношенню до волокон. Рубкою само називається процес нанесення удару перпендикулярно волокну, тобто їх перерубке.

Звертайтеся з сокирою правильно і дбайливо, і він стане незамінним вашим помічником.

Викрутки
Фільтри для очищення води

Залишити коментар. Або два. :-)

Опубліковано в: Інструменти
<